Op het forum van de site prijken foto's van de driejarige prinses Amalia, de oudste dochter van prins Willem-Alexander en prinses Maxima en van Anna (6) en Lucas (5), de kinderen van prins Maurits en prinses Marilène. Dat meldt Stopkinderseks.com, dat de RVD tipte over de foto's. Bovendien bleken op de site seksueel getinte opmerkingen over de oudste dochter van de kroonprins te staan. Deze zijn inmiddels verwijderd.

Vereniging Martijn legt verantwoordelijkheid voor het incident naast zich neer. Op een vanochtend geplaatste disclaimer op het forum van de site, meldt de vereniging: "Het bestuur van de vereniging Martijn is niet verantwoordelijk voor wat members op het forum plaatsen en distantieert zich dan ook van de inhoud hiervan."

De RVD is zeer ontstemd over de plaatsing van de foto's en eist dat de foto's vandaag nog van de website worden gehaald, zo meldt het Algemeen Dagblad. "Verder over de grens van fatsoen is bijna ondenkbaar", aldus de dienst.

Portretrecht

"De meest voor de hand liggende grond om je hier tegen te verzetten, is het portretrecht", licht Anton Ekker van SOLV Advocaten toe. "Dat zegt dat je je kunt verzetten tegen verspreiding van je portret als je een redelijk belang hebt, zoals privacy." Volgens Ekker is er in dit geval ook sprake van een redelijk belang. "Bij het plaatsen van foto's op een dergelijke site, in deze context, lijkt mij dat er voor ieder kind überhaupt een redelijk belang is om je er tegen te verzetten."

Ekker is niet onder de indruk van disclaimer waarmee het bestuur de verantwoordelijkheid naast zich neerlegt. "Zo makkelijk gaat dat niet. Als vereniging Martijn een brief krijgt van de RVD dat de foto's verwijderd moeten worden, dan zijn ze ook verplicht dat zo snel mogelijk te doen." Als Martijn aan deze eis voldoet, verwacht Ekker geen vervolgstappen.

Vereniging Martijn was niet bereikbaar voor commentaar, maar uit een thread genaamd ' Martijn in NRC' op het forum van de vereniging, verklaarde een Moderator vannacht om 01:15 uur dat de foto's 'bij deze' verwijderd zijn.