Vanaf 16 maart kunnen alle passagiers die in het bezit zijn van een EU-paspoort en die uitsluitend met handbagage reizen via de website van de Ierse prijsvechter inchecken. Ryanair zegt het Europese vliegverkeer '' revolutionair te veranderen' door naast de online check-in de tarieven met gemiddeld negen procent te verlagen en de passagiers voor bagage die in het ruim wordt vervoerd te laten betalen. Passagiers die via het internet inchecken krijgen bovendien voorrang bij de instapprocedure.

"Ten gevolge van deze veranderingen, profiteert de 25 procent van de Ryanair-passagiers die alleen met handbagage reizen van lagere tarieven, ontlopen het ongemak van lange rijen voor de incheckbalie en gates en subsidiëren niet langer de passagiers die met check-in bagage reizen", zo verklaart Ryanair dit pakket aan maatregelen.

Ryanair wil aldus vooral de afhandelingskosten op de luchthavens verlagen. De maatschappij zegt te verwachten dat veertig tot vijftig procent van de passagiers gebruik gaat maken van het inchecken via internet en het reizen met uitsluitend - maximaal tien kilo - handbagage. Ryanair hoopt hierdoor het aantal incheckbalies, bagagebanden en andere faciliteiten te verminderen en zo dertig miljoen euro te besparen. Ook kan bezuinigd worden op personeel. Door de lagere tarieven moet het aantal passagiers toenemen.