Medewerkers van de Japanse elektronicafabrikant Fujitsu hebben een werkplaats in Tokio dusdanig volgepropt met technologie dat er de digitale vergaderzaal van de toekomst is ontstaan. Het doel? De creativiteit stimuleren natuurlijk. Hiervoor is een speciale user interface (UI) ontwikkeld voor het verrijken van brainstormsessies.

Of het werkt geen idee, maar indrukwekkend is het wel. Vergadertijgers kunnen hier letterlijk op de muren schrijven. Handgeschreven teksten die direct worden omgezet naar digitale tekst. Verder is de ruimte gevuld met overhead projectors, camera's, Kinect-bewegingssensoren, infraroodpennen, uiteraard WiFi-verbinding met alle smartphone en tablets een server voor de UI-software. Creatieve ideeën hou je immers binnenshuis.

Naar de muur swipen

Door met de smartphone te schudden activeren deelnemers de app die is verbonden met het systeem. Externe data kun je zo direct zichtbaar uploaden, of nieuwe data uit de sessie meenemen. Alles wat op de bijbehorende tafel wordt geproduceerd kun je naar de muur swipen.

Fujitsu denkt dat het concept geschikt is voor bedrijven, scholen, banken en showrooms. Een ding is duidelijk: Fujitsu neemt het concept van papierloos kantoor serieus.

Ook Microsoft is bezig met het vergaderen van de toekomst. Lees: Surface Hub brengt Microsofts kroonjuwelen samen