Het blijkt dat Microsoft bij de configuratie met opzet bestanden verwijdert die door applicaties van andere producenten worden gebruikt. De gewiste bestanden worden vervangen door andere, oudere versies die gebruikt zijn bij de ontwikkeling van Windows 98.

In Windows 98 is een nieuw hulpje opgenomen, de Version Conflict Manager (VCM), die bijhoudt welke bestanden bij de installatie worden uitgeschakeld. De VCM stelt de gebruiker ook weer in staat om deze bestanden actief te maken. Maar door de nieuwe setup krijgen gebruikers geen seintje dat bestanden worden gewijzigd of dat de Version Conflict Manager kan worden gebruikt om de schade te herstellen als een programma van een andere fabrikant niet langer wil starten.

De bestanden die zoek raken zijn DLL's (dynamic link libraries - kleine ondersteunende programmaatje die door meerdere toepassingen worden gebruikt in Windows. Als Windows setup ontdekt dat een applicatie een nieuwere versie van een gedeeld programma installeert wordt deze nieuwkomer verplaatst naar een andere plek in de systeemfolder, en wordt het bestand (en de applicatie) daardoor onbruikbaar. Windows 98 zet dan een oude, hem bekende versie voor de verdwenen DLL in de plaats.

Product manager Shawn Sanford van Microsoft zegt dat de ontwikkelaars in Redmond een werkende standaardconfiguratie voor Windows 98 hebben willen creeëren. Dit streven naar een perfect geolied OS gaat echter wel ten koste van de programma's die nieuwere versies van gedeelde bestanden verwachten in de systeemmap.

Bij een proef door InfoWorld USA ging de setup van Windows 98 op een willekeurige PC met drie bestanden aan de haal: TWAIN.DLL 1.6.0.3, MSCONV97.DLL 1997 4.2 en W95INF32.DLL 4,71.17. Ze werden alle drie vervangen door oudere versies.

De Version Conflict Manager laat gebruikers een bestand selecteren en die vervangen door een nieuwe versie. De doorsnee consument echter heeft geen zicht op de DLL's of andere bestanden die door een applicatie worden gebruikt. En de VCM die hem zou kunnen helpen zit diep in het systeem verborgen: Druk op Start / Programs / Accesoires / System Tools / System Information / Tools / Version Conflict Manager.

Ironisch genoeg is VCM ontwikkeld om tegemoet te komen aan de bezwaren van gebruikers, die klaagden dat Windows 95 applicaties toestond om oudere versies van gedeelde bestanden over nieuwe DLL's heen te zetten. Maar in plaats van de conflictvanger ook in te schakelen voor andere toepassingen is VCM alleen actief tijdens de installatie van Windows 98, zegt Sanford. Als de configuratie is voltooid stopt VCM met het loggen van alle wijzigingen.

Een gebruiker die Windows 98 installeert doet er goed aan om de Version Conflict Manager onmiddellijk te starten als de configuratie is voltooid, zodat hij kan zien welke gedeelde bestanden zijn vervangen.