Op Apples online forum staan verschillende berichten van Safari 3.1-gebruikers wier Windows besturingssysteem is vastgelopen, zo schrijft InformationWeek.

Klagers

De vorige week uitgebrachte versie 3.1 van Apples browser kan zowel op Windows XP als op Vista draaien. Volgens de klagers op het Apple-forum werkt dat echter niet vlekkeloos. "Toen ik Safari 3.1 in XP probeerde op te starten, liep het systeem onmiddellijk vast", laat SakJosep weten. Andere gebruikers bevestigen dit probleem in een veelgelezen thread.

Push-strategie

Dit weekend was Safari 3.1 al negatief in het nieuws omdat de browser ongevraagd wordt verspreid via de Apple Software Update. Het programma staat hierin standaard aangevinkt. Vertegenwoordigers van Microsoft en Mozilla, de grootste concurrenten op browsergebied, klommen in de pen om deze push-strategie te kapittelen.

'Stabiele browser'

Ondanks deze negatieve publiciteit krijgt Safari 3.1 goede recensies. Zo roemt Ars Technica de snelheid, het geheugengebruik en de compatibiliteit van de browser. "Na een aantal dagen testen kunnen we vaststellen dat Safari 3.1 voor Windows een stabiele, bruikbare browser is. Een groot verschil met de bètaversie van deze zomer. Ik had slechts één crash in twee dagen en andere testers hadden vergelijkbare resultaten. Waarschijnlijk kwam dit door Flash. Hiermee heeft Safari 3.1 eenzelfde stabiliteit als andere Windows-browsers", stelt de recensent van Ars Technica.

Enig bezwaar had Ars Technica nog tegen de font-technologie van Safari 3.1. Omdat de Mac OS X anti-aliasing-techniek in plaats van die van Windows wordt gebruikt, kunnen teksten wazig overkomen. Ook lijken kleine tekens soms in vet te staan, terwijl dat niet zo is, aldus Ars Technica.