De oplettende kijker tijdens de openingskeynote van Apples ontwikkelaarsconferentie WWDC was het maandagavond al opgevallen: 'DuckDuckGo-support in Safari'. Dat viel af te lezen van de jaarlijks terugkerende samenvattende dia van weer een nieuw gepresenteerde iOS-versie. Later toonde ook de previewdia van OS X 10.10 (Yosemite) dezelfde tekst.

Kleine rivaal

Op dit moment verzorgt zoekreus Google default de zoekresultaten binnen iOS. Maar ook kleine rivaal DuckDuckGo, dat zich presenteert als privacyzoekmachine die je niet volgt, wordt een optie, naast andere machines Bing en Yahoo.

De bezoekersaantallen van DuckDuckGo stegen vorig jaar flink na de onthullingen over afluisterprogramma PRISM. Toch is de achtervolging lang: de DuckDuckGo-cijfers vallen nog altijd volledig in het niet vergeleken met die van zoekkoning, keizer en admiraal Google.

Meer keuze

Toch is de DuckDuckGo-ondersteuning bij Safari opvallend. Apple geeft zijn gebruikers steeds meer keuze. Zo stopte het Microsofts zoekmachine Bing vorig jaar in Siri op iOS 7. De virtuele Apple-assistent kan nog altijd wel voor je zoeken op Google, maar dat moet dan wel expliciet worden aangegeven, anders wordt er gezocht met Bing.

Lees verder: Hoe DuckDuckGo zijn bezoekcijfers meet Het instellingenmenu van iOS geeft de gebruiker onder Safari > Algemeen bovenaan de keuze tot de gewenste standaard zoekmachine: