De zaak vond z’n aanvang in mei van dit jaar toen Microsoft Salesforce.com aanklaagde, omdat de crm-aanbieder negen patenten zou schenden. Naast een fikse schadevergoeding eiste Microsoft tijdelijke en permanente verboden van de rechter.

Moedwillige inbreuk

De softwaregigant beweerde daarbij dat het niet ging om incidentele, maar om moedwillige inbreuk op negen patenten. Salesforce reageerde op de aanklacht door Microsoft zelf aan te klagen vanwege inbreuken op patenten in onder meer Azure, Windows Live en Windows 7. Ook Salesforce eiste daarbij een hoge schadevergoeding en een verbod op het gebruik van de technologie uit de patenten. Het bedrijf schakelde daarvoor advocaat Davie Boies in, bekend van de zaak van de Amerikaanse overheid tegen Microsoft en de zaak van SCO tegen IBM.

Microsoft winnaar

Op het eerste gezicht lijkt de schikking tussen de twee bedrijven in deze zaak op een staakt het vuren, aangezien beide bedrijven het gebruik van elkaars patenten gedogen. Microsoft meldt in het persbericht dat er een schikking is getroffen en dat beide partijen tot overeenstemming zijn gekomen omtrent de patenten.

Echter, Microsoft meldt nog wel: “Hoewel de details van de overeenkomst niet bekend zijn gemaakt, geeft Microsoft aan dat het wordt gecompenseerd door Salesforce.com op basis van de kracht van de toonaangevende patentenportefeuille van Microsoft op het gebied van besturingssystemen, cloud services en relatiebeheer software.” Oftewel, het bedrijf geeft aan dat er een schikking is getroffen, maar dat Salesforce.com wel moet betalen.

Geobsedeerd

Microsoft en Salesforce hebben al tijden een onverkwikkelijke relatie. Eerder dit jaar liet Frank Shaw, hoofd communicatie bij Microsoft weten dat hij ervan overtuigd is dat Salesforce CEO Marc Benioff geobsedeerd is door het softwarebedrijf uit Redmond.