De gratis versie van Force.com geeft gebruikers de mogelijkheid een eigen applicatie te bouwen die gebruikt kan worden door maximaal honderd gebruikers. Daarnaast biedt de gratis variant online training, een aantal voorbeeldapplicaties en een testomgeving. Bedrijven die meer armslag nodig hebben kunnen een abonnement nemen, startend vanaf 50 dollar per maand.

Salesforce wil met zijn ontwikkelplatform een alternatief bieden voor Java, laat China Martens, analist van de 451 Group weten aan de IDG News Service. Hiermee zou het bedrijf meer draagkracht voor het crm-platform willen ontwikkelen, op deze manier wordt er minder ingezet op het te gelde maken van de service.

Sneller ontwikkelen

Volgens Salesforce is er al genoeg aandacht voor de ontwikkelomgeving. Op dit moment zijn er meer dan 110.000 applicaties gemaakt door externe ontwikkelaars. Volgens het bedrijf gaat het ontwikkelen met het systeem een stuk sneller dan meer traditionele platformen. Volgens onderzoek van Nucleus Research, waarin werd gekeken naar 17 Force.com projecten, bleek dat developers gemiddeld 4,9 keer sneller waren dan developers die werkten met Java of .NET.

Naast de gratis versie van Force.com kondigt Salesforce ook aan dat Force.com Sites voor iedereen toegankelijk wordt. Daarmee kunnen gebruikers websites gericht op e-commerce ontwikkelen. De dienst is gratis voor klanten die minder dan 250.000 pageviews per maand generen. Met de Enterprise Edition krijgen gebruikers 500.000 pageviews, de Unlimited Edition biedt een miljoen pageviews. Nog eens een miljoen extra pageviews kost duizend dollar per maand.