Op het evenement 'Tour de Force', dat georganiseerd werd door Salesforce, liet Benioff weten dat hij PaaS ziet als het volgende dat het internet te bieden heeft. Hij plakte daar bewust het label 'Web 3.0' op: "Net als dat er steeds meer applicaties op een Software as a Service-manier worden aangeboden, zo worden nu platforms als een service aangeboden".

Het bedrijf Salesforce.com is een grote speler op het gebied van 'Software as a Service' (SaaS). Daarbij wordt (bedrijfs)software via het internet gebruikt, waardoor bedrijven deze niet meer zelf hoeven te installeren en onderhouden. Salesforce probeert zijn positie verder uit te breiden en biedt sinds enkele jaren een Platform as a Service aan, waarbij niet alleen de software, maar ook de ontwikkelomgeving online staat. Doordat ook de intern ontwikkelde software dan online draait, nemen de onderhoudskosten verder af.

Programma's kunnen dan worden opgebouwd uit een verzameling bouwstenen, die allemaal online worden aangeboden. Een ontwikkelaar hoeft alleen maar deze bouwstenen aan elkaar te koppelen en te rangschikken, terwijl het Force-platform van Salesforce ervoor zorgt dat de bouwstenen probleemloos op elkaar passen. In een filmpje op YouTube legt Salesforce het idee uit achter hun PaaS-concept.

Semantische web

De term 'Web 3.0' is eigenlijk al vergeven aan wat 'het Semantische Web' wordt genoemd. Dat zijn de internetsites die hun informatie zo strak hebben geordend, dat het systeem zelfstandig de meest relevante informatie aan zijn gebruikers kan aanbieden. Tegen Infoworld liet Benioff weten het er niet helemaal mee eens te zijn dat het Semantische web de toekomst van internet is: "Volgens mij wordt web 3.0 echt Platform as a Service.