Wie dacht dat softwarepiraterij in de cloud geen rol speelt, heeft het mis. Juist in de cloud is verkeerd of illegaal gebruik van (zakelijke) software een pijnpunt. "We kijken er naar uit hun expertise toe te voegen aan onze beleidsprogramma's", zegt CEO Victoria Espinel van de BSA. "Nu zijn er snel nieuwe businessmodellen en distributiemodellen te implementeren die enorme kansen creëren."

Vaak onduidelijkheid over wat binnen clouds wel en niet mag

BSA hoopt door de samenwerking hostingbedrijven beter aan te pakken die bijvoorbeeld teveel cliëntlicenties uitgeven. Ook binnen de private cloud gaat het vaak mis. Zo is het aanlokkelijk een kopie van Photoshop te delen met het hele bedrijf, maar ben je illegaal bezig als de licentie dit niet toestaat of er oorspronkelijk maar een gebruikerslicentie voor is verleend.

De BSA stelde afgelopen januari al dat bedrijven te weinig aandacht hebben voor licentiecompliance binnen cloudomgevingen. "Het zorgt juist voor nieuwe uitdagingen", liet het weten. Bij de overstap naar cloud kijken bedrijven niet goed naar wat de migratie van hun software in de nieuwe situatie betekent. "Traditionele softwarelicentieovereenkomsten verdienen hierbij speciale aandacht om zeker te zijn van compliance."

Speerpunt is innovatie

Salesforce gaat BSA in Europa helpen met het "bevorderen van innovatie" en het "creëren van gelijke kansen voor informatietechnologie". De BSA bepaalt mede de Europese handelsagenda die intellectueel eigendom beschermt en gebruik van "vrije, marktgedreven technologiestandaarden aanmoedigt".