Force.com Sites wordt vandaag onthuld tijdens de gebruikers- en ontwikkelaarsconferentie Dreamforce in San Francisco. Het idee achter de nieuwe oplossing is dat applicaties die zijn gebouwd met Force.com via intranets, externe websites en online communities beschikbaar kunnen worden gesteld aan nieuwe gebruikers. Onder andere Dells Ideastorm en My Starbucks Idea zijn al gebaseerd op Force.com Sites. Sites richt zich primair op bestaande Salesforce-klanten.

Pay per pageview

Om applicaties om te zetten in publieke websites maakt Force.com Sites gebruik van de GUI-ontwikkeltool Visualforce. De gecreëerde site kan worden gehangen onder het eigen domein van de onderneming of onder force.com.

De site wordt vervolgens volledig gehost op de infrastructuur van Salesforce.com die volgens de leverancier zelfs geschikt is voor het draaien van grootschalige e-commerce websites. De prijs wordt gebaseerd op het aantal pageviews. Een 'Unlimited Edition'-abonnement zal goed zijn voor een miljoen pageviews per maand.

Definitieve versie in 2009

Force.com Sites is voorlopig alleen beschikbaar als een 'developer preview'. De definitieve versie moet in de loop van 2009 op de markt komen. Een exacte datum is echter nog niet bekend.

Bron: Techworld.nl