De overeenkomst zal later vandaag worden aangekondigd en was eerder al onderwerp van verschillende geruchten. De twee partijen werken al samen waarbij Salesforce-klanten vanuit de online CRM-dienst direct Google Adwords kunnen inkopen.

De integratie van Google Apps zorgt ervoor dat gebruikers van Salesforce de diensten Gmail, Google Docs, Google Talk en Google Calender altijd bij de hand hebben. Zo kunnen zij bijvoorbeeld berichten vanuit Gmail die betrekking hebben op een bepaalde klant aan het juiste profiel in de CRM-applicatie koppelen.

Het einde van software

Marc Benioff, ceo van Salesforce ziet in de combinatie tussen de producten van Salesforce en Google een volgende stap op weg naar cloud computing. "Het einde van software nadert", aldus de ceo. Eric Schmidt, ceo van Google, is van mening dat beide bedrijven er 'altijd dezelfde modellen en filosofieën op na houden'.

"Uiteraard is Microsoft de standaard voor dergelijke applicaties", aldus Ray Wang, analist van Forrester Research. "Maar als je kijkt naar Silicon Valley en de talloze startups die daar vandaan komen zie je dat ze vaak Google Apps gebruiken omdat meerdere mensen samen dezelfde applicatie kunnen gebruiken. Vooral in de Valley zijn er veel startups die gebruik maken van Salesforce."

Zakelijk gebruik

Volgens Wang kan deze samenwerking ervoor zorgen dat Google een stevige voet aan de grond krijgt bij zakelijke gebruikers. "Google is al redelijk goed verspreid, maar ze willen een grotere spreiding van hun producten in het bedrijfsleven."

Volgens Salesforce is deze integratie nog maar het begin. Volgens het bedrijf opent de combinatie van hun platform Force.com en de api's van Google een krachtige nieuwe ontwikkeling op het gebied van online applicaties. "Het is een applicatieverhaal waarin Salesforce vervlochten wordt met Google Apps", licht Kraig Swensrud, vice president van applicaties bij Salesforce toe. Volgens hem zorgt de huidige situatie voor 'een enorme kans' voor onafhankelijke software-ontwikkelaars.

Salesforce voor Google Apps wordt gratis aangeboden.