Microsoft heeft volgens Salesforce vijf van zijn patenten geschonden met zijn Windows Server AppFabric, die apps installeert voor onder andere cloud-OS Azure, de Windows Live-diensten Hotmail en Skydrive, .Net, Windows 7, Server 2008 R2 en Sharepoint. De patenten hebben onder meer betrekking op een methode voor het beheer van apps, foutrapportering en het delen van communicatie via websites.

Salesforce eist niet alleen een hoge schadevergoeding, maar wil ook dat Microsoft wordt gedwongen tot het stoppen van het gebruiken van de technologie uit de patenten.

Boies ingeschakeld

Microsoft sleepte vorig maand Salesforce voor de rechter wegens negen patentinbreuken. De patenten beschrijven verschillende back-end en gebruikersinterface toepassingen. Het gaat bijvoorbeeld om een "systeem en methode voor het mogelijk maken en tonen van webpagina met een ingebed menu" maar ook om bijvoorbeeld "een methode en systeem voor het stapelen van toolbars in een computerscherm" Salesforce-directeur Marc Benioff noemde Microsoft vervolgens een patenttrol.

Salesforce heeft de bekende advocaat Davie Boies ingeschakeld om de patentzaken te gaan voeren. Boies leidde tien jaar geleden de strijd van de Amerikaanse overheid tegen Microsoft en de zaak van SCO tegen IBM