De hechtere samenwerking tussen de twee bedrijven volgt op de bekendmaking van het pact dat de Salesforce.com en Google slootten in april van dit jaar. Klanten van Salesforce krijgen direct toegang tot diensten van Google zoals Gmail en Google Docs. De samensmelting van Force.com en Google Apps Engine zou volgens Salesforce, na het sluiten van het eerste pact in april, een nieuwe ontwikkeling betekenen op het gebied van online-applicaties.

Fantasie ontwikkelaars

Maar ondanks de meest recente vorm van samenwerking, moet volgens betrokken nog blijken of de resultaten positief zijn. "Dat hangt logischerwijs geheel af van de fantasie van de ontwikkelaars en wat zij produceren," aldus Adam Gross, vicepresident developer marketing bij Salesforce tegenover de IDG Niewsdienst.

Google stelt in een reactie dat de verstevigde alliantie 'de creatie van nieuwe webapplicaties zal aanmoedigen en de kracht van het web aantoont als platform.'

Google Apps Engine mikt op ontwikkelaars die snel en gemakkelijk webapplicaties willen bouwen. Force.com biedt de mogelijkheid tot het creëren van zakelijke applicaties die kunnen draaien op de cloud infrastructuur van Salesforce.

Overeenkomst Amazon

De deal tussen Force.com en Google Apps Engine komt een maand nadat Salesforce al een pact sloot met Amazon. Het internetbedrijf voegde Force.com toe aan Amazon Web Services, een platform vergelijkbaar met Google Apps Engine.

Volgens verschillende analisten zou Google er beter aandoen om niet alleen samenwerkingsverband te sluiten met Salesforce, maar het gehele bedrijf over te nemen. Om dat doel te bereiken zou Google volgens schattingen zo'n 10 miljard dollar moeten neerleggen voor Salesforce.