Salesforce Files, eerder bekend als Chatterbox, leek aanvankelijk sterk op bestaande cloudstorage diensten als Dropbox, Box en Google Drive door gedeelde mappen op een schijf ook voor anderen toegankelijk te maken. Maar nieuw is nu dat het ook eenvoudig bestanden en informatie kan laten delen afkomstig uit zakelijke systemen als Microsofts SharePoint. De vernieuwde dienst is donderdag beschikbaar gekomen als private bèta. In februari moet de definitieve versie voor alle Salesforce-klanten beschikbaar zijn.

Tool concurreerde onbedoeld met partner Box

Chatterbox werd enkele maanden geleden aangekondigd tijdens het jaarlijkse Dreamforce congres. Volgens Salesforce was de tools erg populair onder testers, maar gaf feedback op het product aan dat er meer behoefte was aan een dienst die ook bestanden en informatie kon delen afkomstig uit zakelijke bronnen als SharePoint dan aan de zoveelste service voor cloudopslag.

De tool concurreerde bovendien met Salesforce-partner Box en dat was niet de bedoeling, zegt productmarketingmanager Anna Rosenman. “We wilden niet dat onze klanten gedwongen werden een besluit te maken over technologie die ze al gebruikten.”

“Het laatste waarop bedrijven zitten te wachten is een andere bak om zaken in op te slaan”, zegt Rosenman. “We zien bestandsopslagdiensten niet langer als concurrerend.”

Handmatige selectie

Salesforce.com kiest komende maanden zelf bètaklanten die de vernieuwde dienst uit mogen proberen. Bestaande klanten van de CRM-leverancier kunnen zich via hun accountcontact laten nomineren bij Salesforce.

Het bedrijf hoopt dat het nieuwe Files straks door het hele Salesforce ecosysteem wordt gebruikt: sales, service en markting. Met een ‘mobile-first’ aanpak moet Files gedeelde bestanden op bedrijfsnetwerken makkelijk en veilig onderweg doorzoekbaar maken.