Uitbaters van websites waarop videobeelden van de Spelen worden getoond of waarop direct uitslagenlijsten worden gepubliceerd worden op de bon geslingerd.

Deze politietaken zullen voor het IOC worden uitgevoerd door de Franse firma Datops en een combinatie van een drietal Britse bedrijven gespecialiseerd in het beschermen van digitale rechten, dat opereert onder de naam NetResult.

Van het IOC mogen er geen videobeelden van de Spelen in Sydney op het internet te zien zijn. Een uitzondering wordt gemaakt voor NBC, dat een slordige anderhalf miljard gulden voor de uitzendrechten van de zomerspelen op tafel legde. Maar zelfs deze omroepgigant moet een dag wachten met het tonen van videobeelden op de site NBCOlympics.com.

Afgezien van het feit dat sinds de spelen van Atlanta het aantal internetgebruikers spectaculair is gegroeid, is ook het grote tijdverschil tussen Australië, Europa en de Verenigde Staten een oorzaak van de enorme belangstelling voor olympisch nieuws via het wereldwijde web. Vooral de Amerikaanse netwerken zullen veel wedstrijden pas een half etmaal later laten zien om meer kijkers te trekken. Ook voor veel kranten is de tijdsfactor ongunstig.

Datops en NetResult zijn inmiddels al aan de slag. Het Péricles-systeem van Datops, dat draait op vijftig minicomputers, heeft zo'n tweeduizend sites gesignaleerd met Olympische informatie waarop ook video's zijn te zien. De cybersurveillanten maken dag en nacht rondes van twee uur. Olympische sites die nu geen videobeelden vertonen kunnen dus binnen twee uur worden 'betrapt' als ze dat wel gaan.

Overtreders van de ban op videobeelden zullen afhankelijk van de zwaarte van hun vergrijp worden gewaarschuwd via e-mail, een telefoontje of per brief. Degenen die deze waarschuwingen naast zich neerleggen en gewoon doorgaan kunnen erop rekenen dat de accreditatie van hun verslaggevers in Sydney wordt ingetrokken, of dat hun site van het net wordt gehaald.

Eén van de firmanten van NetResult is Copyright Control Services (CCS). Een woordvoerster van NetResult: "De ISPs kennen CCS heel goed". CCS zegt dat sinds de oprichting van het bedrijf in 1998 het al meer dan 5000 internetsites uit de lucht heeft laten halen wegens copyrightschendingen en dat het ruim een half miljoen illegale softwareprogramma's van het internet heeft gehaald.

NetResult zal er nog een hele toer aan hebben om de exploitanten van websites over de verschillende aspecten van de Olympische regelgeving voor te lichten. "We zijn erg ongelukkig met een aantal aspecten van deze richtlijnen", zegt een woordvoerder van de NOS, die in Nederland over de uitzendrechten van de Olympische Spelen beschikt. Hij vertelt dat de ban niet alleen betrekking heeft op beelden van de wedstrijden zelf, maar dat die ook geldt voor alle opnames die worden gemaakt op 'Olympisch terrein'. Dus als een NOS-cameraploeg een interview vastlegt dat een NOS-verslaggever maakt met een sporter mag de NOS dat wel via de televisie, maar niet via internet vertonen.

Volgens deze woordvoerder heeft de NOS, als rechthebbende, niets te maken met de richtlijn van het IOC dat uitslagenlijsten pas om 00.00 uur Australische tijd, drie uur in de middag in Nederland, op internetsites mogen worden geplaatst. "Alle teletekstpagina's zullen gewoon op internet zijn te zien", zo zei hij.