De patentstrijd tussen Apple en Samsung breidt zich almaar uit. In Mannheim, Duitsland, haalt Samsung nu nieuwe claims van stal op vier patenten. Het Koreaanse techbedrijf klaagt Apple nu ook aan voor schending van een patent op de invoer van emoticons op een mobiel apparaat, meldt patentexpert Florian Müller.

Siri schendt Samsung-patent?

Daarnaast schendt Apple een patent op het omzetten van informatie op het scherm (tekst, maar ook bijvoorbeeld batterijstatus en signaalsterkte) naar spraak via de luidsprekers, bijvoorbeeld voor slechtzienden. Dit patent wordt mogelijk geschonden door spraakassistent Siri in de iPhone 4S.

Ook claimt Samsung inbreuk op twee patenten op mobiele netwerktechnologie, aanvullend op de drie 3G-patenten die al spelen voor de rechter in Mannheim. De eerste twee genoemde patenten zijn niet standaardessentieel.

Samsung niet FRANDly

Dit kan een voordeel zijn voor Samsung, omdat het dan geen verplichting heeft om deze te licentiëren. Bij standaardessentiële patenten is dat wel geval, en is Samsung gebonden aan zogenaamde FRAND-voorwaarden .Die dicteren dat een ieder de octrooien onder eerlijke en redelijke voorwaarden in licentie kan nemen.

In Nederland oordeelde de rechter in oktober dat Samsung zich niet aan deze FRAND-verplichting houdt en dus ook geen verbod mag eisen.