De Zuid-Koreaanse elektronicareus heeft naar eigen zeggen nu de kerntechnologie gereed voor 5G draadloze netwerken. Die toekomstige telecominfrastructuur moet dan downloadsnelheden van meerdere tientallen Gigabits per seconde (Gbps) halen. Huidige 4G-netwerken (LTE) komen tot maximaal 75 Megabits per seconde (Mbps), meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap News.

Voorlopig nog niet

In een nu uitgevoerde praktijktest is een snelheid van 1 Gbps behaald. Samsung Electronics heeft dit gedaan op de 28 GHz-band en daarbij maar liefst 64 antennes ingezet om de topsnelheid te bereiken. Het is niet bekend met wat voor apparatuur dit record is neergezet en of het tussen een basisstation en een bewegende ontvanger is bereikt.

Formeel is er nog geen definitie wat 5G precies inhoudt en omvat. De officiële definitie van 4G vereist een maximale snelheid van 100 Mbps voor communicatie met een hoge mobiliteit, zoals in treinen en auto's. Voor communicatie met een lage mobiliteit, zoals voetgangers en letterlijk stilstaande gebruikers, geldt voor 4G een snelheid van 1 Gbps. De huidige prestatie van Samsungs technologie zou dus onder 4G vallen. Het bedrijf verwacht zijn '5G'-technologie tegen 2020 op de markt te kunnen brengen voor consumenten.