Samsung is bereid om alle rechtszaken tegen rivalen (vooral Apple) te staken waarin het een verbod eist op iPhones of iPads omdat die standaardessenti├źle patent van Samsung zouden schenden. Die concessie doet het Koreaanse bedrijf, meldt de Europese Commissie, die dreigt met miljardenboetes wegens machtsmisbruik.

De EC is namelijk van mening dat het oneerlijk is om een verkoopverbod af te dwingen met patenten waar de rivaal niet om heen kan, de cruciale patenten waarop een zogenaamde FRAND-verplichting rust. Tenzij de andere partij weigert een licentie te betalen, maar dat is in het geval van Apple niet zo, vindt de EC. En dus pleegt Samsung machtsmisbruik. In december 2012 volgde de formele aanklacht tegen Samsung.

Schaven aan voorwaarden

Om boetes af te wenden slikt Samsung nu zijn eisen in. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet de andere partij wel akkoord gaan met een onderhandelingstraject van maximaal 12 maanden, en een vonnis over de licentievoorwaarden door een (arbitrage-)rechter accepteren. De spelregels gelden niet als Samsung zelf wordt 'aangevallen' met cruciale patenten. Bovendien is het voorstel voor vijf jaar geldig, daarna niet meer.

Samsung's concessie is in lijn met een eerdere knieval, toen het eind vorig jaar de verbodseis op de iPad in de Nederlandse rechtszaak inslikte. Eerder deze zomer werd duidelijk dat Samsung de antitrustzaak wil schikken, maar Brussel vond de eerste concessies onvoldoende.

De EC legt het voorstel van Samsung nu voor aan andere marktpartijen en belanghebbenden.