Uit nieuwe rechtbankstukken blijkt volgens Re/code dat Microsoft vorig jaar 1 miljard dollar ontving van Samsung voor gebruik van zijn patenten in Android-apparaten. Microsoft heeft Samsung onlangs aangeklaagd wegens te laat betalen van royalties over zijn patenten. Daardoor zouden de Koreanen 6,9 miljoen dollar aan rente hebben achtergehouden.

In de rechtszaak stelt Microsoft dat Samsung stelselmatig te laat is met royaltybetalingen. Het contract tussen beide bedrijven werd in september 2011 gesloten en duurt zeven fiscale jaren. In het tweede jaar is Samsung zijn betalingsverplichting niet nagekomen, doordat het geld twee maanden te laat is overgemaakt.

Microsoft stelt ook dat Samsung de intentie heeft op de overige jaren het contract ook niet na te leven. De Koreanen beweren dat Microsofts overnamen van Nokia gelijk zou staan aan contractbreuk.

Miljarden verdienen met Android

Microsoft heeft vergelijkbare patentdeals met veel Android-fabrikanten, waarbij het bedrijf een bedrag per verkochte smartphone krijgt. Dit levert Microsoft jaarlijks miljarden op. Onder meer HTC betaalt Microsoft ook al jaren voor het gebruik van patenten in Android.

Microsofts 'Android-patenten' zijn onlangs door de Chinese overheid gepubliceerd op de website van het ministerie van Economische Zaken. China kreeg de geheime patentenlijst in handen bij het goedkeuringsproces van de overname van Nokia door Microsoft.