De Koreaanse elektronicareus gaat met deze deal ook overstag voor Windows Phone. Samsung werkt voortaan samen met Microsoft aan de ontwikkeling en marketing van dat smartphonebesturingssysteem. Dit in navolging van de Finse telefoonfabrikant Nokia, die echter volledig overstapt op Windows Phone.

Geheim houden

In het geval van Samsung wordt het tot op heden gebruikte telefoonplatform niet gedumpt. De fabrikant van de Galaxy S-smartphones en de Galaxy Tab-tablets blijft Android gebruiken. Daarvoor betaalt het voortaan wel vergoedingen aan Microsoft voor gebruik van gepatenteerde technologieën in die Linux-variant.

Beide bedrijven maken niet bekend welke patenten dit zijn en waar ze precies betrekking op hebben. Ook de waarde van de overeenkomst en het verschuldigde royalty-bedrag blijft onder de pet. Dit is tot op heden Microsofts beleid voor zowel de openlijk geuite Linux-patentclaims als de daarvoor gesloten deals.

HTC, Amazon, Casio

Tot op heden zijn diverse bedrijven Samsung al voorgegaan in Android- en Linux-patentdeals met Microsoft. Dit zijn onder meer HTC, Amazon, Wistron en laatst nog Casio. De Amerikaanse boekhandel Barnes & Noble weigert patentgeld te betalen voor zijn e-reader met Android. Het nu door Google overgenomen Motorola verzet zich ook tegen de claims van Microsoft.

Geruchten over Android-onderhandelingen tussen Microsoft en Samsung doen al geruime tijd de ronde. Daarbij zijn bedragen genoemd van 5 tot wel 15 dollar per Android-apparaat. Overigens hebben de twee bedrijven al in 2006 een brede overeenkomst gesloten waarbij wederzijds licenties op patenten zijn verstrekt.