Het Koreaanse bedrijf komt met officiële excuses. In een publiek statement erkent Samsung Electronics-CEO Kwon Oh-Hyun dat "verschillende werknemers op onze productiefaciliteiten aan leukemie hebben geleden en andere ongeneeslijke ziektes, waarbij in een aantal gevallen ook doden zijn gevallen". Dat meldt het Koreaanse persbureau Yonhap. Hij belooft dat Samsung met passende compensatie komt voor de slachtoffers en hun families.

Samsung startte pas begin 2013 gesprekken met belangengroep SHARPS om te praten over compensatie van zieke fabrieksarbeiders. Volgens techsite The Verge is er vorige maand een rapport verschenen waarin 56 gevallen van leukemie en andere vormen van bloedkanker bij Samsung-medewerkers worden blootgelegd.

Gevaarlijke chemicaliën

Samsung zit al sinds 2011 verwikkeld in controverse over zijn arbeidsomstandigheden. Die zouden potentieel zeer gevaarlijk zijn. In dat jaar achtte een rechtbank in Seoul het aannemelijk dat medewerker Hwang Yu-mi, die in 2007 overleed aan leukemie, ziek was worden nadat hij in contact was gekomen met gevaarlijke chemicaliën in Samsung fabriek in Suwon, ten zuiden van Seoul.

Het bedrijf wordt ervan beschuldigd dat het met zijn grote invloed in thuisland Zuid-Korea de gezondheidsproblemen heeft gebagatelliseerd. Gelekte tekstberichten zouden aantonen dat Samsung nieuwspublicaties over de film over slachtoffer Hwang, getiteld Another Promise, uit de media wilde houden.