Het concept van de transparante vrachtwagen uit 2009 is terug van weggeweest. Destijds kwam het idee uit de koker van Russische ontwerper Art Lebedev, die dacht dé oplossing voor de gevaarlijke wegsituaties met vrachtauto's te hebben gevonden. Al die tijd bleef het een concept, totdat Samsung dit prototype de wereld in slingerde.

De Safety Truck werkt even simpel als doeltreffend. Met behulp van camera's voorop de vrachtauto wordt het zichtsveld van voor de vrachtauto met videoschermen getoond aan achterliggers, die bijvoorbeeld veilig willen inhalen. Samsung plaatst hiervoor vier displays achterop hun truck die geen hinder ondervinden van lichtinval of slecht weer.

Onbetaalbaar

Toegegeven: het ziet er geniaal uit. Maar tegelijkertijd een dure oplossing voor transportbedrijven, die zeker op eigen initiatief zulke investeringen niet zullen maken. The Verge wijst terecht op een betaalbaar alternatief voor de toekomst: het Vehicle-to-Vehicle (V2V) communicatiesysteem, dat naar mogelijk volgend jaar al wordt geïntroduceerd in Amerikaanse auto's. Hierbij geven auto's voortdurend data aan elkaar door over positie, richting en snelheid.

Eerder zagen we ook deze AR-bril van BMW en Qualcomm waarmee je naar buiten kunt 'kijken' door de deurstijlen heen, eveneens voor het veiliger maken van autorijden.