In een tweede aanklacht wordt Lee ervan beschuldigd dat hij Samsung-onderdelen heeft geïnstrueerd om onder de marktprijs aandelen aan zijn zoon Jae Yong te verkopen. Daardoor kon Jae Yong de controle over het rijk verwerven.

Naast de ceo zijn nog negen bestuurders aangeklaagd. Er zijn geen arrestaties verricht.

Imagoschade

De aanklachten leveren Samsung en Korea serieuze imagoschade op. Samsung is veruit het meest bekende en machtigste conglomeraat van het land. Het bedrijf is verantwoordelijk voor eenvijfde van de export van het land. Het electronicaconcern is echter ook herhaaldelijk betrokken geweest bij corruptieschandalen.

"Samsung heeft de voortgang en globalisering van de Zuid-Koreaanse zakenwereld geleid," zegt openbaar aanklager Cho Joon-woong tijdens een persconferentie. "Maar het is ook waar dat het bedrijf structurele problemen heeft."

De ceo heeft een 'grof misdrijf' gepleegd, maar Joon-woong besloot geen arrestaties te verrichten omdat de aangeklaagden inmiddels schuld hebben bekend en omdat hun arrestatie de gang van zaken bij Samsung ernstig zou verstoren.

Samsung heeft zijn excuses aangeboden en beterschap beloofd.

Klokkenluider

De zaak tegen Lee kwam vier maanden geleden in een stroomversnelling door een klokkenluider. Die beweerde dat de ceo op grote schaal geld verduisterde via bankrekeningen en beleggingen die op naam van de bestuurders stonden. Bovendien zou Samsung op grote schaal smeergeld hebben betaald aan openbaar aanklagers om eerdere zaken in de doofpot te stoppen.

Over de smeergeldaffaire is wegens gebrek aan bewijs geen aanklacht ingediend.

Twee werknemers kregen eerder al een voorwaardelijke celstraf voor hun rol in de verkoop van Samsung-dochter Everland tegen een lage prijs aan de zoon van Lee. De ceo ontkende betrokkenheid in die zaak.