Samsung valt Blackberrymaker RIM frontaal aan met een uitgebreid programma van aangepaste Android smartphones en tablets die out-of-the-box klaar zijn voor bedrijfsgebruik. Hiermee speelt Samsung in op de trend van "bring your own device" (BYOD) op de werkvloer.

Android 2.3 tot 4.0 gedefragmenteerd

Veel werknemers prefereren de nieuwste (consumenten) smartphones, wat in de praktijk een nachtmerrie betekent voor de beheerder. Het SAFE-programma, (wat staat voor Samsung Approved for Enterprise) moet hier een einde aan maken, door een speciale, aangepaste Android ROM op de nieuwste Samsung devices.

“Samsung heeft SAFE in het leven geroepen om het Android besturingssysteem te 'defragmenteren' door standaardisatie over meerdere versies, van Gingerbread [2.3] tot Ice Cream Sandwich [4.0] bij de Amerikaanse operators", schrijft het Koreaanse concern.

Active Sync, encryptie, VPN

Het SAFE-programma staat al langer in de steigers, maar de Galaxy S III is het eerste toestel dat zo'n enterprise-variant krijgt voor de Amerikaanse markt.

Out-of-the-box ondersteunt de SAFE-versie van de Galaxy S III 338 veelvoorkomende beheerprotocollen en tools, waaronder hardwarematige encryptie (AES-256 bit), uitgebreide ondersteuning voor Microsoft Exchange ActiveSync, virtualisatie, VPN en beheer-op-afstand.

Hiervoor is Samsung samenwerking aangegaan met talloze leveranciers op de enterprisemarkt, zoals Cisco, Juniper, Avaya, Citrix, VMware en SAP.

Blackberry's inleveren

Het SAFE-programma is een frontale aanval op RIM, dat tot nu toe bij veel beheerders favoriet is voor zakelijk gebruik. Samsung is zelfs een inruilcampagne gestart: switchende bedrijven krijgen geld terug bij het inleveren van hun bestaande devices voor Samsung SAFE-apparaten.

Er komen ook SAFE-versies beschikbaar van de Galaxy Note en de Galaxy Tab tablet. Met de laatste mikt Samsung ook expliciet op de onderwijsmarkt, waar Apple's iPad vooralsnog heerst. Samsung Smart School biedt allerlei features om de tablet geschikt te maken in de klas, bij het huiswerk en als leerlingvolgsysteem voor de docent.

Samsung video over zijn SAFE-programma: