In de Android Market geven gebruikers tientallen negatieve reacties op de app. Naast dat de app onverwijderbaar is, irriteert het gebruikers dat de app onder een andere naam wordt opgeslagen (DigiLezen), niet in app-beheer staat en alleen bij systeemapps is te vinden.

Maurice Nieuwland, pr-manager Bol.com, durft hier niets over te zeggen en verwijst Webwereld door naar Samsung. De elektronicareus installeert de Boekenbol-app namelijk standaard op al zijn producten en is dus verantwoordelijk voor eventuele verwijderproblemen.

Keus van fabrikant

Samsung-woordvoerster Vivian Peters bevestigt tegenover Webwereld dat Samsung de Boekenbol-app standaard op haar producten installeert. “Dit vloeit voort uit een contract met Bol.com om deze app aan te bieden op nieuwe producten. Wij zijn ermee bekend dat het verwijderen van de app moeilijkheden oplevert bij gebruikers, maar dat is een keuze van ons als fabrikant," meldt Peters.

Het icoontje van de app kan volgens haar wel naar de prullenbak gesleept worden, maar de app blijft op het apparaat staan en is daarmee dus onverwijderbaar. Samsung is volgens Peters op dit moment niet van plan om dit in de nabije toekomst te gaan veranderen, ondanks kritiek van gebruikers. Het blijft de keuze van de smartphone- en tabletmaker om de app als systeemapp op te blijven nemen. Het gaat, volgens Peters, om alle apparaten met een scherm van 4 inch en groter. Kortom de smartphones Galaxy S, S Plus, S II en de tablets P1000 en 10.1.

Zonder toestemming geïnstalleerd?

Webwereld ontving meerdere tips van lezers dat de app ongevraagd geïnstalleerd is na een update van de Android Market. Volgens Nieuwland is dat niet mogelijk. “Ik denk dat er verwarring is ontstaan. Op nieuwe producten van Samsung staat onze app namelijk standaard geïnstalleerd, zoals bijvoorbeeld de Galaxy Tab 10.1."

Bij de update van de Android Market lijkt het dus alsof de Boekenbol-app geïnstalleerd wordt, terwijl hij al langer op de apparaten aanwezig is. “De Boekenbol-app update of installeert zichzelf nooit zonder eerst toestemming te vragen. Dat is gewoon niet mogelijk," aldus Nieuwland.

Update 15.09 uur:

Samsung-toestellen met pre-install toegevoegd