Samsung reageert fluks op de introductie van de iPhone 4S door Apple dinsdag. Het heeft in Frankrijk en Italië direct de vorderingen tegen Apple uitgebreid en vraagt nu ook expliciet een verbod op het nieuwste iPhone-model, meldt onder meer Reuters.

Europese kernmarkten

Die komt in die landen op 13 oktober op de markt, in andere landen - waaronder Nederland - op 28 oktober. Samsung motiveert de keuze om een verbod te halen in Frankrijk en Italië omdat dit “twee zeer belangrijke landen en markten" zijn in Europa.

In de Nederlandse dagvaarding van Samsung staat wel dat het Koreaanse techbedrijf een verkoopverbod eist voor 'alle 3-G apparaten van Apple. Toch is er nog geen sprake van een expliciete vordering tegen de iPhone 4S, vertelt Geert Mol, woordvoerder van Samsung Benelux, tegenover Webwereld. “In Nederland eist Samsung momenteel nog geen verbod op de iPhone 4S. Dat volgt wellicht later, samen met andere landen."

Titanenstrijd

Samsung en Apple zijn verwikkeld in een juridische titanenstrijd: in meer dan 10 landen lopen circa 25 rechtszaken. Apple werpt Samsung voor de voeten dat zijn Galaxy smartphones en tablets een onrechtmatige kloon zijn van de iPhone en iPad. Apple heeft het ontwerp van zijn producten alsmede veel elementen van de user interface van iOS vastgelegd in modelrechten en patenten.

Volgens Samsung maken Apple op zijn beurt inbreuk op een aantal essentiële octrooien die betrekking hebben op 3G-technologie.

Volgende week uitspraak

In Den Haag is Samsung daarom maarliefst vier verschillende kortgeding zaken begonnen, naast een bodemprocedure. Op14 oktober zal de Haagse rechter uitspraak doen of de kortgeding zaken kunnen doorgaan.