Samsung heeft de broncode vrijgegeven van zijn nieuwe Linux-bestandsysteem f2fs, dat een hogere lees- en schrijfsnelheid van NAND-flashgeheugen moet gaan ondersteunen. Het bestandssysteem kan goed nieuws betekenen voor tablets en smartphones op Android, dat veelal werkt met flashgeheugen.

Het is de bedoeling dat f2fs (afkorting van flash-friendly file system) op termijn huidige Linux-bestandssystemen zoals ext4 en het door Microsoft ontwikkelde exFAT gaat vervangen. F2fs is volgens de Samsung-ontwikkelaars gebaseerd op een vernieuwde logstructuur die huidige lees- en schrijfproblemen van flash teniet doet.

Tool is beschikbaar

De code is volgens Samsung gemakkelijk te implementeren in de Linux-kernel. Iets wat Linux-kernelontwikkelaar Greg Kroah-Hartman enthousiast op zijn Google+ pagina onderschrijft. Op open soure ontwikkelsite Sourceforge is inmiddels de f2fs-tool beschikbaar gekomen.

Samsung profileert zich steeds verder op het gebied van flashgeheugen. De chipfabrikant startte in augustus de productie van een nieuwe generatie flash-chips. Deze eMMC-chips zijn volgens Samsung maar liefst vier keer sneller dan het huidige mobiele opslaggeheugen.