Samsung neemt een aandeel van 3 procent in ASML. Het Zuid-Koreaanse bedrijf steekt 779 miljoen euro in de chipmachinefabrikant. In totaal nemen Intel, TSMC en Samsung een belang van 23 procent in de Nederlandse fabrikant. Het bedrijf houdt zelf een meerderheidsbelang.

Miljardeninvesteringen

ASML zocht in totaal een investering van 1,38 miljard en met de bijdrage van Samsung is dat bedrag nu bereikt. De chipmachineproducent kondigde het investeringsproject deze zomer aan toen Intel een belang van 15 procent in het bedrijf nam. Naast de totale ontwikkelingsinvestering van 1,38 miljard, levert de aandelenverkoop de fabrikant nog eens vele miljarden extra op.

Behalve de koop van het aandelenpakket van 503 miljoen, pompt Samsung ook nog eens 276 miljoen in de ontwikkeling van nieuwe productietechnieken. Met de belegging van Samsung is deelname aan het investeringsproject voor anderen gesloten.

Wet van Moore

De Nederlandse chipmachineproducent is hard bezig met de ontwikkeling van een nieuwe fotolithografietechniek om nog meer schakelingen op een wafer te kunnen persen. Met extreme ultraviolet kan een nog kleinere lichtgolflengte worden bereikt om microscopische patronen in de chips te schrijven.

De Wet van Moore, die stelt dat elke twee jaar het aantal schakelingen op een siliciumchip verdubbelt, moet daarmee de komende tien jaar in stand blijven. Dit betekent nog snellere computerchips die goedkoper kunnen worden geproduceerd omdat de wafer niet onder twee verschillende maskers hoeft te worden gehaald.