Het nieuwe type geheugen gaat Graphics Double Data Rate (GDDR) 5 heten. De nieuwe chips kunnen data uitwisselen met snelheden tot 6 Gbps. Het snelste geheugen kan op dit moment (GDDR 4) snelheden aan tot 3,2 Gbps.

Het verschil is nog groter in vergelijking met GDDR 3, het meest gebruikte grafische geheugen waarmee snelheden tot 1,6 Gbps worden gehaald. Door de hogere snelheid van het nieuwe geheugen wordt het mogelijk om beelden in computerspellen realistischer en met meer detail weer te geven.

De chips worden geïntroduceerd met een dichtheid van 512 Mbit (16 x 32 MB). Hierdoor kunnen er bewegende beelden met een snelheid van 24 GB per seconde. Dat is ongeveer het equivalent van vijf DVD's.

Efficiënter

Volgens Samsung werken de chips op 1,5 volt. Hierdoor zijn ze twintig procent efficiënter dan GDDR 3 chips. De eerste chips van het nieuwe geheugen zijn afgelopen maand afgeleverd bij bouwers van grafische processors.

Het geheugen zal het in het begin gebruikt gaan worden in de nieuwere spelcomputers. Verwacht wordt dat de gebruikers daarvan willen betalen voor betere grafische kwaliteit. Samsung is van plan om in de eerste helft van 2008 te beginnen met produceren op grote schaal. Hoeveel de chips gaan kosten maakte het bedrijf nog niet bekend.