PortalPlayer liet vorige week al weten niet meer in de race te zijn voor de opdracht om de processor te ontwikkelen voor de volgende generatie Ipods. De aandelen van het bedrijf kelderden na de onverwachte aankondiging. Er werd toen gespeculeerd dat naast Samsung ook SigmaTel, Actions en LSI Logic nog kans maakten op de opdracht.

Het is dus Samsung geworden, tot euforie van Jon Kang, vice-president van Samsung Semiconductor. 'Ik wist dat Portalplayer onderuit zou gaan, en ik wist dat we de opdracht binnen zouden halen', verklaarde Kang bij de bekendmaking op de SEMI Strategic Business-conferentie op woensdag. Kang noemde de nieuwe chip de 'Portalplayer killer'.

De chip die Samsung in de nieuwe Ipods mag bouwen, is gebaseerd op een 32-bit processor, ontwikkeld door ARM Holdings. De overeenkomst is voor Samsung de grootste opdracht voor het leveren van LSI-chips tot nu toe, zo meldt Eetimes. Samsung en Apple werkten al langer samen aan de Ipod. Het Zuidkoreaanse bedrijf levert NAND-flash voor de Ipod Nano en Shuffle.

Wanneer de nieuwe generatie Ipods verschijnt is nog niet bekend.