Samsung lanceerde dinsdag zijn software development kit (sdk) waarmee programmeurs eigen applicaties voor het nieuwe platform kunnen gaan bouwen. De naam van het nieuwe mobiele OS kondigde het Koreaanse bedrijf vorige maand al aan.

Thermometer en gezichtsherkenning

Bada ondersteunt onder meer mobieltjes met thermometer en gezichtsherkenning. Nog weinig telefoons beschikken hierover. Daarnaast kan Bada ook overweg met digitale kompassen en bewegingssensoren, die meer gebruikelijk zijn in de nieuwste smartphones. Externe ontwikkelaars kunnen toepassingen schrijven die gebruikmaken van deze functies.

Bada borduurt voort op Samsungs TouchWiz-interface die afgelopen jaar in veel smartphones van het Koreaanse merk was te vinden. Bada-apps kunnen ook gebruikmaken van functies als bellen, versturen van berichten en krijgen toegang tot het adresboek op de toestellen. Applicaties kunnen daarnaast informatie delen over persoonlijke profielen en sociale relaties. Gebruikers kunnen met een druk op de knop toestemming geven voor het delen van dit soort informatie.

Prijzenpot

Om ontwikkelaars te lokken naar het nieuwe platform heeft Samsung een applicatie-wedstrijd voor Bada uitgeschreven. In de prijzenpot zit 2,7 miljoen euro.

Het systeem moet gaan concurreren met onder meer Windows Mobile, Nokia's Symbian en Google Android. Net als deze besturingssystemen krijgt ook Bada een eigen winkel voor mobiele applicaties, die voor Apples iPhone al een groot succes is met meer dan 100 duizend verschillende apps.

Volgend jaar toestellen

De eerste toestellen met Bada moeten volgend jaar op de markt verschijnen, maar over deze modellen is nog niets bekend. Ook steunen andere fabrikanten het OS nog niet.