De SNE-50K van Samsung moet gaan concurreren met de Kindle en andere e-bookreaders. "We willen een grotere speler in de e-bookmarkt worden dan Amazon en Sony", zegt Lew Jae-young, vice-president van Samsung Electronics. Het apparaat heeft een touchscreen van slechts 5 inch en kost omgerekend 190 euro (270 dollar). Via het scherm kunnen notities worden ingevoerd.

Eerst Zuid-Korea

De e-bookreader is voorlopig alleen te koop in Zuid-Korea, de thuisbasis van Samsung. Het apparaat bevat dan ook alleen content van de lokale online-boekhandel Kyobo Bookstore. Op dit moment zijn er 2.500 digitale boeken beschikbaar.

De SNE-50K heeft 512 megabyte geheugen. Dat is meer dan de Sony Reader die voor ongeveer dezelfde prijs over de toonbank gaat, maar minder dan het instapmodel van de Kindle. Die kost slechts enkele tientjes meer (299 dollar), maar is alleen verkrijgbaar is in de Verenigde Staten.

Geen wifi

De e-bookreader van Samsung is slechts 9 millimeter dik en weegt 180 gram. Ter vergelijking: de Kindle weegt ongeveer 100 gram meer. Samsung werkt aan verschillende versies van zijn e-bookreader voor andere landen. Het bedrijf is van plan om in januari nieuwe prototypes te tonen, meldt The Wall Street Journal. Op dit moment wordt er nog onderhandeld met contentleveranciers.

De huidige reader is niet uitgerust met een wifi- of 3G-verbinding. Het apparaat moet dus, in tegenstelling tot de Kindle en een aantal andere e-bookreaders, aangesloten worden op een pc om boeken te kunnen krijgen. De SNE-50K ondersteunt documentformaten van Microsoft Office en Adobe's pdf-formaat.