Bada (het Koreaanse woord voor oceaan) is geen nieuw besturingssysteem, maar een softwarelaag die draait op Samsungs reeds bestaande besturingssysteem. Bada kan ook draaien op Linux, zegt een Samsung-woordvoerder tegen de IDG News Service. De elektronicaproducent houdt zo dus de opties open voor bijvoorbeeld Maemo en Android, mét behoud van eigen Bada-applicaties. Android heeft al een plek in het portfolio van Samsung.

Komende maand verschijnt een sdk (software development kit) voor Bada, waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen voor applicaties. De app store voor Bada opent de deuren bij het verschijnen van de eerste telefoon. Dat is gepland voor de eerste helft van komend jaar. Volgens Samsung is Bada “een van de meest ontwikkelaarsvriendelijke omgevingen die er is, vooral voor applicaties die het web gebruiken".

Vier besturingssystemen

Samsung verkoopt al smartphones met Symbian, Android en Windows Mobile. Het voert voor low-end en mid-range-telefoons een eigen besturingssysteem dat is gebaseerd op Java. Ook heeft Samsung voor bepaalde telefoons al een aparte applicatiewinkel. Volgens een rapport van HMC Investment Securities zullen de Koreanen niet doorgaan met Windows Mobile en Symbian, en zich concentreren op Android.