Apple moet Samsung de volledige schikking met HTC overhandigen, zo beslist de rechter in San Jose, Californië. Zowel Apple als HTC hadden bezwaar hiertegen, omdat vooral de financiële details van de deal zeer concurrentiegevoelig zijn.

Schikking als bewijs

Samsung bepleitte dat de schikking cruciale informatie bevat voor de rechtszaak. Apple wil namelijk een verkoopverbod op Samsung's Galaxy-producten, maar de schikking zou kunnen bewijzen dat Apple meer baat heeft bij royalty's dan bij een verbod. De rechter gaat hier in mee.

De documenten worden niet publiek, maar Samsung's advocaten mogen de volledige versie inzien, zonder zwarte strepen. "Highly Confidential, Attorneys' Eyes Only", zoals dat heet.

Onverwachte patentvrede HTC-Apple

Nog geen twee weken geleden verrasten Apple en HTC de wereld met een uitgebreide patentschikking. Alle rechtszaken tussen de partijen zijn nu gestaakt en beiden hebben een licentie op elkaars patentportfolio voor de komende tien jaar.

Er werd daarna druk gespeculeerd of en hoeveel HTC aan Apple moet betalen. Analisten schatten dat HTC tussen de 6 en 8 dollar per Android-toestel kwijt is aan Apple. HTC-baas Peter Chou ontkent dit “belachelijke" bedrag met klem en zegt “heel blij" te zijn met de schikking.

Royalty's voor Android

HTC is de eerste fabrikant van Android-apparaten die daarvoor royalty's betaalt aan Apple. Microsoft heeft inmiddels het merendeel van alle Android-producenten tot een schikking en royalty-afdracht weten te bewegen.