Het Californische bedrijf Spansion heeft de International Trade Commission (ITC) in Washington gevraagd om de import te blokkeren van meer dan 100 miljoen muziekspelers, mobieltjes, camera's, laptops en andere producten met Samsungs geheugenchips, zo meldt The New York Times.

'Deur gesloten'

Bij een federale rechtbank in Delaware probeert Spansion intussen een rechterlijk verbod los te peuteren. Het bedrijf hoopt een fikse schadevergoeding te krijgen voor de naar schatting 7 miljard dollar die Samsung jaarlijks aan de verkoop van de omstreden chips verdient.

Eerder waren jarenlange onderhandelingen tussen Spansion en Samsung over een licentieovereenkomst vastgelopen. "Wij wilden hiertoe niet overgaan, maar Samsung heeft de deur gesloten en is in overtreding", zegt Spansion-baas Bertrand Cambou. Cambou zegt nog steeds te streven naar een 'redelijke licentieovereenkomst', maar hij schuwt de juridische strijd niet.

In de bij de handelsorganisatie ITC ingediende aanklacht gaat het om inbreuken op 10 gepatenteerde technologie├źn, waarvoor Samsung Spansion geen vergoeding zou geven. Het Zuid-Koreaanse Samsung weigert hierop commentaar te geven. Vorige maand maakte het bedrijf bekend af te zien van een overname van SanDisk, een andere leverancier van geheugenkaarten.

Zwaar weer

De ITC zal redelijk snel, meestal binnen 16 maanden, een uitspraak doen, maar de federale rechter kan er jaren over doen. Bovendien verwachten analisten niet dat de handelsorganisatie in het huidige economische klimaat tot een blokkade van de genoemde Samsung-producten over zal gaan.

Spansion is in 1993 begonnen als joint venture van Advanced Micro Devices en Fujitsu, maar is sinds 2005 een onafhankelijk bedrijf. Door de stevige prijsdaling van flash-geheugen is Spansion in zwaar weer terechtgekomen. Die prijzen zijn dit jaar al met 62 procent gedaald, terwijl marktonderzoeksbureau iSuppli voor volgend jaar nog een daling van 50 procent verwacht.