Samsung kondigde zondagochtend zijn nieuwe Gear 2-smartwatches aan. Het zijn Samsungs eerste mobiele apparaten die werken met het besturingssysteem Tizen. Voorganger Galaxy Gear werkt nog met Android. De Gear 2 en Gear 2 Neo hebben extra nieuwe toevoeging hartslagmeters aan boord. In de Neo ontbreekt een cameraatje.

De Gear 2's werken met 1,6 inch touchscreens en 1 Ghz-chips. Ze hebben 4 GB opslaggeheugen en kunnen muziek afspelen zonder dat een koppeling met een smartphone nodig is. Luisteren kan dan met Bluetooth-oordopjes. De horloges zijn in april te koop. Prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Tizen

Samsung zou de introductie van een smartphone met Tizen, dat ontstond uit delen van zijn geflopte systeem Bada en Nokia's Meego, al meermaals hebben uitgesteld. Samsung is samen met Intel initiatiefnemer van het op Linux gebaseerde mobiele besturingssysteem Tizen. Er zouden ook andere apparaten met het systeem verschijnen, waaronder camera's, tv's en huishoudelijke apparatuur.

Gear app-store

Samsung heeft ook een eigen app-store voor de Gear-lijn in ontwikkeling. Consumenten zouden maar een beperkt aantal apps op hun horloges willen en daardoor zou Samsung meer controle kunnen uitoefenen op de ontwikkeling van de speciale smartwatch-apps. Op de Galaxy Gear bepaalde Samsung ook welke apps beschikbaar waren. Samsungs Android-versie op de eerste Galaxy Gear leek ook al nauwelijks op Android op smartwatches.

De stap naar Tizen is ook een manier voor Samsung om los te komen uit de greep van Google.