De overeenkomst tussen het Zuid-Koreaanse Samsung en het Amerikaanse technologiebedrijf InterDigital moet een oplossing bieden voor conflicten over patenten voor 2G- en 3G-toestellen.

Importverbod

Samsung krijgt tot 2012 een licentie voor het gebruik van InterDigitals technologie in 3G-toestellen. Ook zal de onenigheid over royalty's van Samsungs 2G-producten worden gestaakt. Binnen 45 dagen moet Samsung bepalen hoe het InterDigital voor dit alles gaat betalen. Bedragen zijn niet hierbij genoemd (pdf).

Samsung sloot de overeenkomst met InterDigital precies een dag voordat de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) zou besluiten over een importverbod van Samsungs 3G-telefoons en andere apparaten. Vorig jaar heeft InterDigital deze zaak voor de handelsorganisatie gebracht.

Onder vuur

Veel andere mobieltjesmakers gebruiken 3G-technologie van chipproducent Qualcomm. Een gedeelte van Qualcomms technologie is echter gebonden aan patenten, die in de jaren tachtig door InterDigital-medewerkers zijn ontwikkeld. Rond 1995 hebben Qualcomm en InterDigital hierover patentzaken uitgevochten, waarbij uiteindelijk is besloten dat Qualcomm bepaalde technologie├źn van InterDigital onder sublicentie mag gebruiken.

InterDigital heeft ook directe licentieovereenkomsten gesloten met mobieltjesmakers. Al jarenlang is het bedrijf hierover in een strijd verwikkeld met de Finse producent Nokia. Samsung lag eerder deze maand al onder vuur van Spansion. Deze producent van flash geheugenkaarten heeft ook een importverbod verzocht bij handelsorganisatie ITC en hoopt op een aanzienlijke schadevergoeding, vanwege tien patentinbreuken inzake chips voor draagbare apparaten. Deze zaak duurt nog voort.