Samsung wil samenwerken met Microsoft om de tegenvallende prestaties van solid state drives (ssd's) onder het besturingssysteem Vista te verbeteren.

Sleutelen

Dat kan onder meer door te sleutelen aan de grootte van de datapaketten en te achterhalen op welke manier bestanden worden gelezen en gemaakt, zegt Michael Wang van Sun. Windows is jarenlang ontwikkeld om harde schijven te gebruiken. Door het gesprek aan te gaan met Microsoft hoopt Samsung dat het besturingssysteem ssd's zal onderscheiden van die schijven, aldus Wang.

Ongelukkig huwelijk

Vorige maand noemde ssd-producent Scandisk Harari het Vista-systeem 'niet geschikt voor flash memory solid state disk'. Gregory Wong, analist van Forward Insights, ziet eveneens een ongelukkig huwelijk tussen ssd en Vista. Daarbij gaat het om de manier waarop Vista data van harde schijven en ssd's behandelt. "De omvang van de sectoren van ssd's is groter dan die van harde schijven. Daardoor vallen de prestaties van ssd's onder het besturingssysteem tegen", aldus Wong.

Verdubbelen

Sun werkt al samen met Samsung ter verbetering van de ondersteuning van ssd's op besturingssystemen die zijn gebaseerd op het zfs (Zettabyte File System), zoals Solaris en het toekomstige Mac OS X 10.6. Daarbij gaat het onder meer om het mogelijk maken ssd's te defragmenteren, zodat data sneller toegankelijk is. Samsung werkt eveneens aan een energiezuiniger en duurzamer ssd-systeem.

De opslagcapaciteiten van ssd's verdubbelen ieder jaar, zegt Wang. Binnenkort komt Samsung met een 128Gb ssd en eind dit jaar gaat een 256Gb-exemplaar in productie. Of er ook een ssd van 512Gb komt, hangt volgens Wang onder meer af van de kosten en de vraag.

Hoge prijzen

Ondanks alle verbeteringen blijft de prijs-per-Gb in de vergelijking met harde schijven hoog. "De kosten-per-Gb van een 2,5-inch ssd zijn vijf keer zo hoog als die van een harddisk", aldus analist Wong. Dankzij de groei van Web 2.0-toepassingen kunnen ssd's toch een succes worden, zei Suns Michael Cornwell onlangs. Daarnaast werkt Samsung samen met pc-producenten en serverleveranciers aan de intregratie van ssd's, aldus Wang.