Het huwelijk tussen Samsung en het Nederlandse bedrijf Liquavista is van korte duur geweest. Twee jaar na de overname van de Eindhovense ontwikkelaar van energiezuinige ‘electrowetting’ schermtechnologie, doet het Zuid-Koreaanse bedrijf de schermfabrikant van de hand.

De nieuwe eigenaar heet Amazon, zo meldt The Digital Reader. E-bookreus Amazon ziet naar verluidt nog volop kansen in de schermtechnologie die met name bruikbaar is voor e-readers. Dit vanwege het langdurige batterijleven, dat één van de speerpunten is van Liquavista’s ‘LCD 2.0’-schermen.

Nieuw leven inblazen

De spin-off van Philips staat sinds 2005 op eigen benen. Sindsdien is het enige tijd in handen geweest van een aantal investeerders, alvorens Samsung in 2010 heil zag in de schermtechnologie die bedoeld is voor mobiele apparaten. Electrowetting moest het antwoord zijn op E.Ink, dat tot dusver gebruikt werd in Samsungs e-readers.

Die plannen lijken nu ten einde, wat Samsung betreft. Amazon zit echter met zijn goedlopende Kindle Fire (nog altijd niet te koop in Nederland) volop in de e-reader markt. Er is in het verleden al sprake geweest van een samenwerking tussen Liquavista en Amazon, die een kleurenversie van de Kindle zou opleveren. Deze overname, waarvan geen bedragen bekend zijn gemaakt, blaast nieuw leven in die oude plannen.

Waar de samenwerking precies op toegespitst is, blijft onduidelijk. Bij Liquavista was dinsdagochtend niemand in staat een reactie te geven op het nieuws van de doorverkoop aan Amazon.

Veel potentie

De nieuwe Amerikaanse eigenaar roemt de innovatie van het Eindhovense bedrijf. “Het Liquavista-team deelt onze passie voor uitvinden en creëert opwindende nieuwe technologieën met veel potentie. Het is nog vroeg, maar we zijn enthousiast over de mogelijkheden en kijken er naar uit om met met Liquavista te werken aan deze schermen”, meldt een woordvoerder van Amazon aan The Digital Reader.