Samsung's op Windows gebaseerde Galaxy Books, die vorige week zijn aangekondigd op het Mobile World Congress, leggen de zwakte bloot van het inzetten op verschillende besturingssystemen.

Het bedrijf gebruikt Windows 10 in pc's, Android in smartphones en Tizen voor wearables en IoT. Dit zorgt voor een matige samenhang van Samsung producten onderling. Zeker als je dat vergelijkt met Apple's naadloze product-integratie.

De specifieke issues met de Galaxy books zijn relatief klein, maar symptomen van een groter probleem. Een inconsistente gebruikers-ervaring en het ontbreken van een algemeen app ecosysteem.

Samsung heeft een gefragmenteerde aanpak wat productontwikkeling betreft, zegt Werner Goerts, Lead Samsung Analist bij Samsung. Goerts laat aan Gartner weten dat deze strategie diepgeworteld zit bij Samsung en dat afdelingen soms tegen elkaar strijden in plaats van dat zij allemaal samenwerken. Hierdoor brengt het bedrijf soms producten uit die niet goed met elkaar kunnen samenwerken.

De nieuwe Galaxy Books zijn daar een mooi voorbeeld van. Deze apparaten stroken niet met Samsings VR-strategie. Samsung's Gear VR headset werkt met sommige Android Galaxy handsets, maar heeft geen op Windows gebaseerde VR-oplossing die werkt met de Galaxy Books.

Samsung weigert iets te zeggen of het VR-headsets ontwikkelt voor diens Windows apparaten maar het drang om VR-apparaten die op meerdere systemen kunnen werken te willen ontwikkelen lijkt aanwezig.

"Wij zijn absoluut aan het kijken naar manieren om VR onafhankelijk van smartphones of computers te laten werken," Aldus Eric McCarty, van de Amerikaanse marketing-afdeling van Samsung.

Tot die tijd zal Samsung z'n bestaande VR-headsets blijven bijwerken. Deze kunnen op dit moment echter alleen met Android-apparaten overweg.

Samsung heeft overigens wel verschillende projecten lopen waarin het verschillende technologieën hanteert die met verschillende besturingssystemen overweg kunnen. S-Pen was in eerste instantie ontwikkeld voor Samsung's Android-apparaten maar werkt ook op Windows computers als de Galaxy Book. De S-pen wordt neergezet als een alternatief op Microsoft's Windows Ink, weke is geïntegreerd in Windows 10.

Maar als wij verder kijken dan de Galaxy Book, zijn er nog wel wat problemen die Samsung moet tackelen op multi-OS-strategisch gebied. Samsung wil z'n thuisapparatuur (IoT) verbinden met de mobiele telefoon en andere apparaten, maar heeft geen eigen digitale assistent of kunstmatige intelligentie-technologie. Samsung is op dat gebied afhankelijk van Google Assistent in Android apparaten en Microsoft's Cortana in Windows apparaten. Deze virtuele assistenten geven beide een totaal andere ervaring.

Samsung heeft ook nog geen geïntegreerde technologieën als SmartThings, een open platform om slimme huizen te draaien. Samsung heeft vorige jaar Viv overgenomen om kunstmatige intelligentie toe te voegen aan diens apparaten, maar er is nog niks uitgerold.

Samsung's samenwerking met Google Assistent zorgt ervoor dat Viv nu nog op de achtergrond staat. Samsung zou Viv kunnen gebruiken om intelligente zoekopdrachten en apparaten te kunnen herkennen, iets dat Google's Assistent nog niet kan, zegt Richard Windsor, analist bij Edison Investment Research.

Ondertussen gaan er geruchten dat Samsung werkt aan een eigen slimme voice assistent genaamd Brixby. Deze zal worden toegevoegd aan de Galaxy S8 smartphone. Als dat waar is, zou Samsung op het goede pad kunnen zitten, zegt Bob O'Donnell, Analist bij Technalysis Research.

Er zijn verschillende manieren waarop Samsung z'n producten goed met elkaar samen zou kunnen laten werken, zegt O'Donnell.

Het bedrijf zou een soort "meta-OS" kunnen bouwen dat boven op Android, Windows en Tizen zit en het centrum wordt van alle interactie, zo'n systeem zou in de cloud kunnen werken.

Een spraak gestuurde assistent die met verschillende productlijnen werkt zou een andere technologie kunnen zijn waarmee Samsung alles samenvoegt, aldus O'Donnell.

Andere bedrijven, als Lenovo, hebben ook een multi-OS strategie in de vorm van Windows en Android, maar Samsung heeft een breder assortiment waardoor het moeilijker is alles bij elkaar te houden. Als Samsung dit echter goed voor elkaar krijgt, zou het een serieuze concurrent kunnen worden van Apple en andere grote spelers in de mobiele markt. Samsung maakt mooie pc's maar deze staan niet in de top 5.

Samsung business units als de semiconductor en display-takken werken onafhankelijk van elkaar, toch zal Samsung een visie los moeten laten op al z'n branches om alle producten dichter bij elkaar te brengen en zo de harten van consumenten te veroveren. Tot die tijd is de strategie van het bedrijf gebrekkig.

"Zou Samsung dit op korte termijn kunnen oplossen? Ik denk het niet," zegt Goertz. Op de lange termijn zal het bedrijf wel met een samenhangende strategie op de proppen moeten komen.