In zowel Japan als Australië eist de Zuid-Koreaanse elektronicagigant nu een verkoopverbod van de nieuwe iPhone 4S. Voor Samsung is de maat vol: “Apple blijft doorgaan met het schenden van onze patentrechten en blijft meeliften op onze technologie. We zullen niet langer machteloos toekijken maar onze rechten op intellectuele eigendommen beschermen", zegt een woordvoerder in een statement.

Ook verbod op iPhone 4 en iPad 2

Het bedrijf eist in Japan daarnaast ook een verkoopverbod op de iPhone 4 en iPad 2. De aanklacht in de Japanse hoofdstad Tokio betreft een schending van een patent op draadloze communicatie (HSPA) en drie user interface-patenten.

Apple heeft volgens Samsung de interface gekopieerd waarbij een klein vliegtuigicoontje verschijnt als een iPhone in vliegmodus staat. Daarnaast gooit Samsung een patent in de strijd met daarin de rechten op het aanpassen van een home screen op smartphones.

'Nederlandse' zaak in Australië

De Australische rechtszaak in New South Wales is gebaseerd op een drietal patenten voor 3G-telecommunicatie (HSPA en WCDMA). Deze tactiek paste Samsung in Nederland ook toe, met weinig succes. Een Nederlandse rechter besloot vorige week in het voordeel van Apple.

De patenten waren volgens de Nederlandse rechter te basaal en essentieel voor de 3G-telecommunicatie. De patenten van Samsung vallen onder de FRAND-voorwaarden (Fair, Reasonable, And Non-Discriminatory). De rechter vond het licentiebedrag dat Samsung aan Apple vroeg niet voldoen aan deze voorwaarden en onredelijk hoog.

Webwereld schreef uitgebreid over het gevecht tussen beide reuzen. Lees hier het volledige dossier met een overzicht van de gebeurtenissen tot nu toe.