Samsung, de grootste fabrikant van computergeheugen ter wereld, heeft laten weten dat het bedrijf "verschillende mogelijkheden in overweging neemt" ten aanzien van een mogelijke overname van flashfabrikant SanDisk. Het commentaar kwam nadat de Koreaanse persdienst Edaily berichtte dat Samsung zakenbank JPMorgan Chase had benaderd om te adviseren inzake de overname van SanDisk.

Geen commentaar

SanDisk antwoordde op het bericht door een korte verklaring naar buiten te brengen waarin het bedrijf niet op de details van het bericht in kon gaan.

"SanDisk heeft op gezette tijden conversaties met verschillende partijen, waaronder ook Samsung, om een aantal potentiële zakelijke mogelijkheden te bekijken. We evalueren al deze mogelijkheden, maar we houden ons aan de richtlijn om geen commentaar te geven op geruchten uit de markt of speculaties".

SanDisk zag de prijs van zijn aandeel zakken van een krappe 80 dollar in het begin van 2006 tot een schamele 14 dollar afgelopen donderdag. Dit is vooral veroorzaakt omdat SanDisk de afgelopen kwartalen met verlies afsloot.

Patentzaak

Het overnamegerucht doet vooral de ronde nu de twee bedrijven elkaar in de rechtzaal bestrijden over een patentovereenkomst die in april van 2006 is afliep. Samsung vocht de beëindiging echter aan en de twee bedrijven belanden in de rechtszaal. In mei van dit jaar besliste een gerechtelijk panel dat het contract correct is beëindigd. Op 24 juli ging Samsung in hoger beroep tegen het besluit. SanDisk heeft al laten weten om Samsung's petitie aan te vechten.

SanDisk onderhoudt nauwe banden met Toshiba, een rivaal van Samsung. De twee maken samen flashgeheugen onder hun "Flash Alliance" samenwerkingsverbond. Toshiba en SanDisk werken ook nauw samen aan het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe geheugenchips, dus een overname door Samsung zo grote gevolgen kunnen hebben op de markt voor geheugenchips.

Update: de prijs van het aandeel SanDisk is sinds gisteren een derde in prijs gestegen. Momenteel staat de prijs van een aandeel SanDisk op 17.90 dollar, wat 33 procent meer is dan gisteren. Mocht Samsung tot overname van SanDisk overgaan dan beslaat Samsung meer dan 50 procent van de wereldwijde markt voor NAND flashgeheugen in handen. Samsung neemt momenteel 38 procent van de markt voor zijn rekening en SanDisk 12,4 procent.