Samsung laat het niet aankomen op een straf en wil de antitrustzaak van de Europese Commissie (EC) afkopen met een schikking. Dat meldt Reuters op basis van anonieme bronnen met kennis van de onderhandelingen, die al enkele maanden lopen.

FRAND-patentbelofte geschonden

De EC begon in november 2011 een antitrustonderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van Samsung. Die Zuid-Koreaanse fabrikant wordt ervan verdacht zijn essentiële telecompatenten in te zetten om Apple-producten van de markt te krijgen. In december 2012 volgde de formele aanklacht tegen Samsung.

Het bedrijf heeft namelijk een belofte gedaan deze cruciale patenten aan een ieder onder redelijke voorwaarden in licentie te bieden. Dit zijn de zogenaamde FRAND-voorwaarden. Door een verkoopverbod op iPhones en iPads te eisen op basis van deze patenten heeft Samsung zijn machtspositie misbruikt, stelt de Commissie.

Mocht de schikking afketsen en de EC concluderen dat Samsung schuldig is, dan dreigt een forse boete. De Europese antitrustwaakhonden kunnen maximaal 10 procent van de jaaromzet van heel Samsung Electronics als boete opleggen.

Ook gij, Motorola

In Brussel loopt een vergelijkbaar antitrustonderzoek naar Google-dochter Motorola. Ook die strijder in de smartphone-oorlogen zet FRAND-patenten in om een verbod te eisen op producten van zijn concurrenten. In het geval van Motorola gaat het om Apple- en Microsoft-apparaten. Ook daartegen ligt inmiddels een formele aanklacht.