De muziekdienst SlotMusic zal vanaf medio oktober te vinden zijn in Amerikaanse winkelketens als Wal-Mart en Best Buy, zo schrijft de Wall Street Journal.

Experiment

Naast flashgeheugenproducent SanDisk zijn de deelnemende partijen EMI, Warner Music Group Vivendi's Universal Music Group en Sony BMG Music Entertainment. Op de flashgeheugenkaarten komen muziekalbums met extra's te staan, die rechtstreeks via MicroSD-poorten kunnen worden afgespeeld. Via een meegeleverd usb-adapter kan de muziek ook op pc's worden gezet.

Volgens ingewijden gaat het hier om een experiment. De beschikbare muziek komt van artiesten als Rihanna, Ne-Yo, Robin Thicke, New Kids on the Block, Weezer, Usher en Chris Brown, maar ook de oude rocker Elvis Presley verschijnt op een geheugenkaartje. De muziek op SlotMusic zal worden verkocht in mp3-formaat, zonder digitale bescherming tegen ongeoorloofd kopiëren. Een muziekalbum zal zo'n 15 dollar kosten.

Voordeel

Muziekmaatschappijen proberen al tijden om de dalende cd-verkopen te compenseren, onder meer door de introductie van nieuwe formaten als dvd-audio. Volgens Daniel Schreiber van SanDisk heeft SlotMusic een groot voordeel, omdat het aansluit op apparaten die mensen al hebben, zoals mobieltjes.

Hans Dulfer

SanDisk is niet de eerste die muziek op geheugenkaarten zet. De Nederlandse muzikant Hans Dulfer verkoopt al enige tijd zijn muziek op usb-sticks, die tegen kostprijs bij concerten worden verkocht. De inhoud mag vrijelijk gekopieerd worden, omdat hierdoor reclame wordt gemaakt voor zijn concerten, aldus Dulfer.

In de VS loopt ook een experiment, waarbij films in speciale kiosken kunnen worden gedownload op flashgeheugenkaarten. Hiervoor levert Samsung het geheugen.