Topman Eli Harari uitte zijn Vista-frustraties tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers van SanDisk, meldt CNet.

'Niet geschikt'

Harari noemde Microsofts besturingssysteem een 'bijzondere uitdaging' voor de producenten van solid state drives (ssd's), die steeds vaker in plaats van een harde schijf worden gebruikt voor laptops als Apples MacBook Air en Toshiba's Portege R500. "Vista is niet geschikt voor flash memory solid state disk", aldus Harari.

'Onvoldoende prestaties'

De nieuwe generatie ssd's werkt op basis van multilevel cell (mlc)-technologie, waardoor een geavanceerde controller nodig is. Deze ssd's hebben een capaciteit van 128Gb tot 160Gb en zullen later dit jaar in de eerste laptops en pc's worden ingebouwd. Dankzij Vista is het ontwikkelen van die controllers extra gecompliceerd. "Helaas zijn de prestaties van de huidige ssd's in een Vista-omgeving onvoldoende, zodat we die nieuwe generatie moeten ontwikkelen", meent Harari.

Obstakel

Volgens topman Harari is SanDisk bij die ontwikkeling zelfs achter op schema geraakt doordat het bedrijf de beperkingen van Vista niet goed had beseft. Voor goedkope, low-end pc's is het besturingssysteem een minder groot obstakel, omdat bij een lagere geheugencapaciteit ook minder hoge eisen worden gesteld aan de controllers.