De Nu.nl-app deelde tot voor kort een uniek identificatienummer van de gebruiker, de zogeheten UDID, met externe partijen als marketingbureau Flurry en advertentiebureau MADS. Dat constateerde de Amsterdamse jurist Emre Yildirim, in een onderzoek (pdf) naar de privacy van mobiele apps, waarmee hij deze week de Internet Scriptieprijs 2012 won. Na media-aandacht hierover heeft Sanoma Media zaterdag een toelichting voor de gebruikers van de Nu.nl-app gepubliceerd.

"We beseffen dat dit een ingewikkeld proces is, wat om meer uitleg vraagt aan consumenten. Hier zijn we al mee bezig. Voor dit moment raden we iedereen aan de nieuwste versie van de Nu-app te downloaden", aldus Sanoma. De NU.nl-app slaat volgens de uitgever geen persoonsgegevens permanent op.

Nieuwe app, nieuwe richtlijnen

Apple staat sinds kort apps die gebruik maken van UDID's niet meer toe. De nieuwe Nu.nl-app, die op 1 november live ging, houdt zich volgens Sanoma aan de nieuwe richtlijnen. In plaats van UDID's wordt een App ID gebruikt bij het installeren van de app. Deze wordt volgens de uitgever gebruikt om te voorkomen dat gebruikers te vaak dezelfde advertentie krijgen te zien. De nieuwe Nu.nl-app deelt ook locatiegegevens met het advertentienetwerk mOcean.

Dat is volgens Yildirim onnodig. “Dat NU.nl haar advertenties wil afstemmen op de Nederlandse markt is begrijpelijk. Dat zij daarvoor locatiegegevens nodig heeft, is dat niet. Bij een app als NU.nl kun je ervan uitgaan dat die alleen door gebruikers die de Nederlandse taal machtig zijn wordt gebruikt. Het is dus helemaal niet nodig om locatiegegevens te gebruiken. Als NU.nl dat wel nodig vindt, dient zij haar gebruikers op de hoogte te stellen over het gebruik van locatiegegevens voor het tonen van advertenties.”

Privacybeleid

In de scriptie van Yildirim komt Nu.nl nog redelijk goed uit de bus vergeleken met andere onderzochte apps. Zo stond in de privacypolicy van de app TVGiDS.tv van MobilePioneers, onderdeel van V2 Digital, dat de UDID nooit aan derde partijen zou worden gestuurd, terwijl dat volgens Yildirim wel degelijk gebeurde. In tegenstelling tot de oude app heeft de nieuwe Nu.nl-app nu ook een onderdeel 'privacy'. Daarin staat dat verstrekken van gegevens niet verplicht is en dat er gegevens met derden worden uitgewisseld.