Bijna anderhalf jaar na het begin van de migratiemalaise van Web-log.nl gooit eigenaar Sanoma de handdoek in de ring. Per 1 maart gaat de stekker eruit. "De kwaliteit van Weblog.nl is al langere tijd niet op het gewenste niveau", meldt het blog in de aankondiging van het naderende einde.

'Beste alternatief'

"Door opkomende concurrentie van goede en gratis alternatieven is de overdracht aan WordPress.com het beste alternatief voor de gebruikers van Weblog.nl, omdat deze partij qua techniek, expertise, volume en gebruiksmogelijkheden van blogging meer te bieden heeft."

Ook nieuwssite Nu.nl van uitgever Sanoma meldt dat de blogdienst wordt overgedragen aan WordPress.com. Van een overdracht blijkt echter geen sprake te zijn. Gebruikers moeten hun content zelf exporteren en dat dan op eigen houtje overhevelen naar Wordpress.com.

Overdracht?

Content publishing director Eric Ariëns van Sanoma vertelt Webwereld dat het wel degelijk een overdracht is. De uitgeverij heeft "contact met WordPress" en "afspraken gemaakt" met dat bedrijf. Dit betreft het overdragen van de gebruikers, de accounts en de support voor de bloggers, zegt Ariëns.

Toch moeten huidige gebruikers wel op Wordpress.com een nieuw account aanmaken. Dit staat in het stappenplan dat Web-log.nl (eerder officieel hernoemd naar Weblog.nl) gebruikers aanreikt in de aankondiging van het einde.

Allereerst moeten Web-loggers inloggen om hun eigen exportbestand aan te vragen. Dat bestand wordt dan toegestuurd aan hun geregistreerde e-mailadres. Met dat exportbestand en enige technische kennis kunnen gebruikers dan hun eigen blogs downloaden. Vervolgens dienen zij die data zelf te uploaden naar het door hun aangemaakte nieuwe Wordpress.com-account.

Niet alles gaat mee

In die handleiding in PDF-formaat geeft de Nederlandse blogdienst aan dat niet alles meegaat in die verhuizing. Berichten, mediabestanden, pagina's, reacties, categorieën en tags gaan wel mee.

In- en externe links gaan niet mee, net zoals statistieken en instellingen. "De SEO- en Akismet statistieken moeten opnieuw worden opgebouwd", vermeldt het stappenplan. Qua instellingen blijven de achtergrond, header, widgets en gebruikers niet behouden. Het menu gaat wel mee, "maar moet wel opnieuw worden ingesteld".

Exit domeinnaam

Ariëns legt uit dat het immers een ander systeem is. "Zie het als een andere auto nemen: zelfs als die van hetzelfde merk is, zijn er dingen anders." Hij zegt dat Sanoma "in het belang van de gebruikers ervoor zorgt een goed alternatief te bieden". Het is hierbij niet verplicht om naar Wordpress.com te gaan, geeft hij aan. "Dat is een keuze."

Hij bevestigt dat Weblog.nl officieel ten einde komt. Ook de domeinnaam gaat niet over naar WordPress. Blogs die gebruikers zelf overhevelen krijgen dus een geheel nieuwe naam en url. In totaal telt Weblog.nl nu zo'n 360.000 blogs, waarvan naar schatting van Ariëns ongeveer een kwart nog actief is. Hij voegt daaraan toe dat er ook blogs zijn die bijvoorbeeld twee keer per jaar worden bijgewerkt. Hoeveel dat er zijn, kan hij niet aangeven.

Eigen exporttool

"Er komt ook een exporttooltje", vertelt Ariëns. "We willen het de gebruikers zo makkelijk mogelijk maken." Die tool is door Sanoma in samenwerking met WordPress ontwikkeld. "De standaardtools werkten niet", geeft hij aan. De directeur schat in dat dit komt door eigen aanpassingen van Weblog.nl dat zelf inmiddels wel op de WordPress-software draait.

De door Sanoma gebruikte versie is niet de meest actuele, waar Wordpress.com zelf op draait. "Het is bijna dezelfde versie." Ariëns weet niet direct welke versie het is, maar verzekert dat het "dichtbij zit". Verschillen in WordPress-versies kunnen voor problemen zorgen bij export en import van blogs. De door Ariëns beloofde tool moet dat voorkomen.

✝ 1 maart 2013

De deadline voor de export door bloggers is 1 maart. Dan schakelt Sanoma zijn blogdienst uit. Ariëns verklapt dat dan niet meteen alle data wordt gewist. "We hebben een back-up gemaakt, die bewaren we een tijdje." Hoe lang dat is, is nog niet bepaald. Het zou in ieder geval om enkele weken gaan. Weblog.nl wil daarmee verzekerd zijn dat er geen gebruikers tussen wal en schip vallen. "Stel dat er de eerste drie maanden na de overdracht nul verzoeken [om blog-export - red.] binnenkomen, dan kan het eerder weken zijn."