Oracle kraait nu victorie, maar SAP ontkent dat het hiermee toegeeft geheel fout te zitten. De Duitse softwareproducent vecht alleen de aanklacht van auteursrechtenschending niet aan, en zegt dat te doen om de reikwijdte van de rechtszaak wat te beperken. Die zaak is volgens SAP nu aan het verworden tot een mediacircus.

'Hetze tegen HP'

De kwestie van aansprakelijkheid voor het gebruik van Oracle-materiaal door SAP-dochter TomorrowNow dreigt de hele rechtszaak te overheersen, aldus SAP. De aangeklaagde firma stelt dat Oracle-ceo Larry Ellison de zaak aanwakkert, ook in de media. De oprichter van die Amerikaanse softwarereus heeft het volgens SAP vooral gemunt op HP "en wie er momenteel ook de ceo van dat bedrijf moge zijn".

De huidig ceo van HP is namelijk voormalig SAP-ceo Leo Apotheker, die volgens Oracle niet alleen verantwoordelijk was voor de door TomorrowNow gepleegde inbreuken. Apotheker was volgens de aanklacht ook zelf op de hoogte van het handelen van het overgenomen software-supportbedrijf. Oracle wil de nieuwe topman, opvolger van de weggestuurde Mark Hurd, dagvaarden.

Klanten weggekaapt

TomorrowNow bood bedrijven ook Oracle-support en had daarbij gevoelige informatie en programmatuur gedownload bij die softwaremaker. Dat was illegaal, stelt Oracle, die SAP er ook van beschuldigt daarmee klanten te hebben weggekaapt. TomorrowNow is in juli 2008 opgeheven door koper SAP, maar de in 2007 aangespannen rechtszaak gaat komende week van start.

Afgelopen zomer is SAP ook al door de knieën gegaan. Het liet toen zijn verzet varen tegen de claims van Oracle betreffende bedrijfsspionage. Daarbij ontkende het nog wel betrokken te zijn geweest bij het illegale buitmaken van informatie. Die data zou alleen binnen de systemen van het overgenomen bedrijf zijn gebleven, aldus SAP. Oracle eist een schadevergoeding van 2 miljard dollar. SAP stelt dat er hooguit enkele tientallen miljoenen schade is geleden.