Aan de oppervlakte lijkt de wedstrijd van SAP, getooid met de visie 'help the world run better and improve people's lives', sympathiek. De Duitse ERP-gigant looft een totaalbedrag van maar liefst 3000 hele euro's uit voor de ideeën die bijdragen aan het voorkomen of oplossen van maatschappelijke problemen.

Daarbij moet je denken aan het oplossen van het vluchtelingenprobleem, de vergrijzing en de dreiging van terrorisme. Want die grote thema's stonden namelijk centraal in de troonrede die koning Willem Alexander op Prinsjesdag hield.

SAP, organisator van wat het heel hip de 'Battle of Concepts' heeft gedoopt, hoopt dat studenten en jonge professionals (tot 30 jaar) hun ideeën inzenden. De eerste prijs wint daarbij 1250 euro. Een groep zal die prijs moeten delen. En kansspelbelasting (29 procent) moeten betalen.

Na betaling geen enkele rechten

De reusachtige adder op het vlakke gras is dat SAP in de voorwaarden stelt dat deelnemers met hun deelnemende idee afstand doen van het auteursrecht én alle andere aanverwante of naburige rechten op het werk. SAP mag het idee voor alle doeleinden verwerken en is niet verplicht aan enige naamsvermelding doen.

Met andere woorden: als jouw idee SAP miljarden in het laatje brengt en je bij de Duitse advocaten bezwaar maakt, zullen zij je zeggen dat je jezelf met die 1250 euro (exclusief tax) in de handjes mag knijpen.

Wees verstandig, word ondernemer

Dus heb je een idee dat IS weet te temmen, vluchtelingen binnen mum van tijd weet te integreren of huiswaarts laat keren en de vergrijzingsproblematiek tot een lachertje maakt, al dan niet in combinatie met het geweldige SAP HANA? Bedenk je dan maar nog een keer of je het idee wel naar onze oosterburen moet sturen. Elders levert het je ongetwijfeld veel meer op.